Black-eared wheatear

French name: Traquet oreillard

Scientific name: Oenanthe hispanica

Interesting information

This species is easy to identify: its cream colour contrasting with black cheeks, throat and wings. The female is much less contrasted with the wings, cheek and throat tending be more brown rather than black. It therefore has a more overall brownish appearance.

Call and song

Distribution and habitat

The Black-eared wheatear prefers open arid environments. A patchwork of bare soil, rocky outcrops or dry stone walls, as well as clean vegetation is essential to its presence.
In France, 90 % of the population is in the  Languedoc-Roussillon region and mainly in the Aude and Pyrénées-Orientales departments.
In the Aude, the population is declining and is confined to the dry grassland and low scrubland of the coastal fringe.

Distribution maps: region and county

Breeding birds Atlas – Languedoc Roussillon (2012-2021) – source: faune-lr.org

Breeding birds Atlas – Aude (2012) – source: LPO11

Conservation status and population trends

With less than 500 breeding pairs in France, this species is considered rare. A decline of 40 to 70% of the population has been observed since 1999. That’s why the IUCN Red List considers this species as endangered in France and in the region. The main threats are related to the gradual closure of its habitats (abandonment of pastoralism and maintenance of garrigues, reduction of fires).

When to see this species in the Languedoc-Roussillon

The Black-eared wheatear can be seen in the Languedoc from mid-April. It leaves for its winter quarters at the end of August/September. The graph below shows the average numbers of Black-eared wheatear seen in the Languedoc by month.

Golden oriole

Golden oriole male –  © P.Gourdon

French name: Loriot d’Europe 

Scientific name: Oriolus oriolus

Interesting information

The male is bright yellow with black wings while the female is duller. The young look like the female with a duller yellow on the back and a white breast streaked with black. If its song is heard from afar, the Golden oriole remains very shy and is rarely well seen.

Call and song

The call is a screech like a jay, but the song is really melodious and sounds like a tropical bird.

Distribution and habitat

Aude river - © K.Martorell

This summer visitor appreciates deciduous trees. In the region, it is often associated with riparian forest and is therefore at the edge of wetlands. The nest is built at the top of a tree and looks like a kind of hammock. It feeds on insects and fruit.
Locally, the Golden oriole is present throughout the region and the Aude department but absent at altitude and in north Lozere.

Distribution maps: region and county

Breeding birds Atlas – Languedoc Roussillon (2012-2021) – source: faune-lr.org

Breeding birds Atlas – Aude (2012) – source: LPO11

Conservation status and population trends

The population trend in Europe appears to be stable. In France, despite significant inter-annual fluctuations related to weather conditions, the populations are stable or even increasing. The IUCN red list for the Languedoc-Roussillon considers the species as least concern (quite common in the region). Golden oriole does not seem threatened and is quite common at the moment.

When to see this species in the Languedoc-Roussillon

The Golden oriole can be seen in the Languedoc from mid-April but especially early May. It leaves for its winter quarters at the end of August. The graph below shows the average numbers of Golden oriole seen in the Languedoc by month.

Sign up for news from Birding Languedoc

You have Successfully Subscribed!

Sign up for news from Birding Languedoc

Join our mailing list to receive occasional news and updates from our team.

Thank you for subscribing :-)